החלום הרטוב של כל אדם בישראל הוא להיות בעל נכס. לרוב, מדובר בזוגות צעירים, שמאסו בעולם השכירות ורוצים לייצב את עצמם ולקנות בית משל עצמם. אנשים שמגיעים למצב שבו הם יכולים לקנות בית בצורה כזו או אחרת (לבד, עם עזרה של ההורים, או בעזרת משכנתא) מרגישים כאילו הם השיגו משהו בחיים, והם יכולים להתקדם הלאה. השאלה הגדולה היא מה עושים עם האחריות הגדולה הזו, ואיך עושים את כל התהליך הזה. אז למה לשים לב בקניית דירה ואיך בוחרים את המקום המועדף עליכם? הנה כל מה שצריך לדעת לפני שחותמים על החוזה.
כמובן שהרכישה האידיאלית עבור כל מי שמחפש בית היא קניית בית חדש. מעטים הם האנשים שיכולים להרשות לעצמם במצב הנדל"ן בישראל לרכוש דירה מקבלן, שלא לדבר על בתים פרטיים, פנטהאוזים ודירות גן. המצב הזה מביא הרבה מאוד אנשים, שעוד היו יכולים לקנות בתים חדשים עד לפני כמה שנים, לבדוק את האופציה של בתים יד שנייה. שוק היד שנייה הוא אכן מורכב יותר, אך לכל אחת מהאופציות הקיימות יש יתרונות וחסרונות. עוד לפני שניגשים לחפש, צריכים להבין איפה רוצים לגור, וזה משפיע ישירות על אופי הנכס שקונים. ככל שתרצו לגור יותר במרכז, תצטרכו להתפשר על גודל וכמובן לקנות דירה (ברוב המקרים). אם תצאו לפריפריה, תקבלו בתים גדולים יותר, אפילו עם חצר (אם תחפשו בנגב) או דירות בבניינים חדישים ובוטיקים.
קנייה של בית חדש מקבלן היא כביכול הרבה יותר פשוטה, אם כי גם בה יש אתגרים גדולים. חשוב לברר כמה שיותר פרטים על הקבלן, לקבל בטוחות בדמות תאריכי כניסה ופיצויים בעיכובים על פי חוק, ועוד. בקנייה מקבלן יש להתאזר בסבלנות כי לבתים על הנייר, שהם זולים יותר, לוקח לעיתים 4 ו-5 שנים להיבנות. היתרון הכי גדול הוא כמובן בית חדש על כל המשתמע מכך, מבחינת המתקנים והתוספות, וגם האפשרות לבצע שינויים בבנייה לפי ראות עיניכם. תוכלו גם לעצב את הבית כפי שתרצו, ולעשות הרבה מאוד פעולות שאי אפשר בבית ישן.
אם תלכו על האופציה של בית יד שנייה, תצטרכו לבצע הרבה יותר בירורים. יש לוודא את כל הפרטים הנכונים על בעל הדירה, ולבקש אסמכתאות להכל. ראשית, צריך לוודא שאכן מדובר בבעל הדירה, ואם הוא יורש את הדירה, לבקש צו ירושה או צוואה. במקרים כאלו, אין מה להתבייש או לחסוך במילים, כי מדובר בעסקה שהיא בהרבה מקרים עסקה של פעם בחיים מבחינת כמות הכסף שיוצאת. בנוסף, חשוב לברר גם לגבי מצב הדירה מבחינת טאבו. לכל דירה יש מספר ייחודי השמור לה, וכך אפשר לוודא שאין לדירה בעלים נוספים, שאין התחייבות לגביה והאם יש שטחים שמוצמדים לה כמו חנייה או מחסן.
כל דירה צריכה להיבדק לעומק, כדי לא להיקלע לצרות. יש לבדוק לגבי הגודל המדויק של הדירה, הייעוד שהיא רשומה בו בתב"ע, ויש לראות שאין חריגות בנייה או בעיות מבנה נוספות, שיגרמו להרבה עוגמת נפש בעתיד. העדיפות היא כמובן לעבוד עם אנשי מקצוע ולהזמין שמאי מקרקעין מוסמך על מנת שייתן דו"ח רשמי על הדירה. מדובר בהוצאה קטנה יחסית, שיכולה למנוע הוצאות גדולות בהרבה בעתיד.
לאחר שהחלטתם לרכוש את הדירה, מגיע נושא המשכנתא. משכנתא היא התחייבות כלכלית עצומה ויש לבצע סקר שוק ומגוון רחב של בדיקות היתכנות לפני החתימה על החוזה. חשוב לקבל אישור עקרוני למשכנתא לפני חתימת ההסכם, כי אי קבלת משכנתא לא מבטלת את הסכם הרכישה. יש לחשב את הנושא של מס רכישה שהוא מאוד משמעותי ולנסות להבין מה הן העלויות הנלוות. בסופו של דבר, מגיע הרגע המרגש של קבלת המפתח לו חיכיתם כל כך, וכדי שתוכלו ליהנות מהדירה, יש לבצע היערכות מוקדמת כמו שצריך.
עשוי לעניין אותך
קונים דירה? אלה הבדיקות שחשוב שתעשו לפני
מידע נוסף