קשה היום לקנות דירה, את זה יודע כל ישראלי שיצא מבית הוריו. אבל האם צריך להשקיע בכך מיליוני שקלים? לא תמיד. דמי מפתח, שיטה שהייתה נפוצה מאוד בעבר אך עדיין קיימת ולא נעלמה מהמכ"מ הנדל"ני, מאפשרת לכל אדם לשכור דירה השווה מיליוני שקלים תמורת אלפי שקלים בלבד. כיצד? בעזרת השילוב בין תשלום מקדמה לשכירות קבועה.
דמי המפתח נקראים כך משום שמדובר בתשלום שבגינו אדם יקבל את המפתח לדירה של בעליה האמיתיים. מייד תבינו כיצד זה קורה בדיוק, אך זה הרעיון: תשלום ראשוני עבור המפתח לדירה, ותשלומים קבועים, חודשיים, על הזכות להישאר בדירה הזו לאורך זמן. מדובר כאן, כאמור, בבן כלאיים או שיטה היברידית להנאה מנכס נדל"ני בצורה מלאה, אך מבלי לרכוש אותו בפועל ולתפוס עליו בעלות. לא מדובר כאן בשכירות מלאה, אך גם לא מדובר בקנייה מלאה. זה נמצא אי שם באמצע.
גם ביישום הרעיון בפועל, אין יותר מידי מורכבות. העניין פשוט לגמרי: האדם אשר מעוניין להשתמש וליהנות מהנכס, משלם מקדמה מסוימת (לרוב בין מאה אלף ש"ח לכמה מאות אלפים) ונהנה מהזכות לגור בדירה, כאשר הוא ממשיך לשלם עליה שכירות נמוכה מאוד, של כמה מאות שקלים מידי חודש. החלוקה היא כזו: הרוכש משלם שליש ממחיר הדירה ולמעשה מקבל בעלות על 33% מהנכס, בעוד אצל הבעלים נותרים 66% ממנו. כדי להישאר בדירה ולקבל עליה זכות לשנים רבות - לנצח, על פי חוק, אם ירצה בזה הרוכש - מועברים לבעלים המקוריים של הנכס דמי שכירות (או דמי מפתח למעשה).
כידוע לכל, תל אביב ניצבת בראש רשימת מחירי הנדל"ן: זוהי העיר היקרה ביותר בישראל, שהביקוש לדירות בה הוא בלתי רגיל. אזור צפון תל אביב למשל, שנחשב ליוקרתי ביותר, 'מארח' דירות בשווי של כמה מיליוני שקלים, לא אחת גם מעל עשרה מיליון שקלים. אז אם אתם רוצים ליהנות מדירה גדולה באזור הזה ואין לכם את מיליוני השקלים הללו בצורה זמינה, או שאינכם רוצים לקחת משכנתא אדירת מימדים, תוכלו לרכוש דירה בעזרת דמי מפתח, ולהפוך את החיים לפשוטים הרבה יותר.
קניית דירה עם דמי מפתח בצפון תל אביב למשל, תדרוש מכם סכום התחלתי גדול יחסית, אך הוא יכול להסתכם בהחלט ב-300 אלף דולרים ולא יותר. לאחר שתגייסו את הסכום הזה - ומדובר לכל הדעות בסכום פעוט יחסית למחיר הדירה בפועל - תצטרכו לשלם עוד 500-800 שקלים בכל חודש, וזה הכל. ללא ספק מדובר במצב קל לעיכול הרבה יותר.
למרות שהדירה נותרת בבעלות של המקורית, שליש ממנה כאמור נמצא לאחר תשלום דמי המפתח בידי הקונה. יחד עם התשלום הקבוע לבעלים, רוכש הדייר לעצמו גם זכויות שונות על הנכס, משום שהתשלום אינו ניתן בחינם. בניגוד לשכירות רגילה, למשל, תשלום דמי מפתח מקנה לדייר את הזכות להישאר בנכס כמה שירצה, מבלי שהבעלים יכול לעשות דבר (אלא אם הדייר לא עמד בתנאי החוזה). הדייר יכול גם להעביר את הזכות לאדם אחר במצבים מסוימים. לא מעט בעלי דירות מנסים לשכנע את הדיירים למכור את חלקם ולהתפנות מהדירה, אך מדובר במאבק ממושך מאוד.